İskan : Ruhsatlı inşaatın bitmesi sonrasında binanın kanun ve yönetmeliklerde belirlenen standartlara uygun olduğunu teyit eden yapı kullanım izni belgesidir.
İskanı olan ev oturma izni verilmiş bina, iş yeri anlamına da gelir. “İskan ne demek” sorusu yeni ev alma niyetindeki çok sayıda alıcının kafasında önemli soru işaretlerinden birisidir. Özellikle ülkemizde tamamlanmış oturulan binaların %60’ının iskanı olmaması durumu bu konuyu çok daha önemli bir hale getirmektedir.
İskan Almak İçin Gerekli Belgeler
Öncelikle yapı kullanım izin belgesi nereden alınır sorusunun cevabına değinmek doğru olur. Yapı kullanım izni belgesinin alınması sürecinde inşaatın yapıldığı belediyenin imar müdürlükleri sorumludur ve başvurular bu kanal üzerinden şahsi başvuru ile yapılmaktadır. Bunun yanında iskan belgesi alınması sürecinde tek başvurulacak mercinin belediye olmadığı ve bunun dışında elektrik idaresi, su idaresi, SGK, itfaiye, sivil savunma gibi kurumlara başvurarak gerekli belgelerin alınması gerektiğini unutmamak gerekir.
Aşağıda belirtilen belgeler belediyeden belediyeye değişiklik gösterebileceğini dikkate alınız! Kesin listeyi öğrenmek için belediyelerin imar müdürlüklerine başvurmak yerinde olacaktır.
- Başvuru dilekçesi
- Mimari müracaat formu
- Isı yalıtım belgesi
- Yapı denetim sertifikası
- İş bitirme tutanağı
- Hakediş raporu
- İSKİ iskana uygunluk raporu
- SGK iskan raporu
- İtfaiye iskan raporu
- Sivil savunma müdürlüğü uygunluk yazısı
- Harç ücretleri makbuzları
- Asansör ruhsatı
- İnşaat ruhsatı fotokopisi
- Enerji kimlik belgesi
- Röperli kroki
- Fen işleri müdürlüğü uygunluk yazısı
Bir cevap yazın